Assalamualaikum
and hai :')
Beberapa minggu
yang lepas ayah saya ada bagi pisang nangka . pisang tu dah nak masak tapi ayah
saya tak perasan pulak kat atas pokok tu sebab tersembunyi dengan daun. saya
ambil dalam 5 biji je sebabnya tak termakan pulak kang membazir . mihmihmih . so
saya bagi kat MIL , makcik husband saya dan makcik cleaner di office . pisang ni sedap kalau di goreng bagi saya . simpan kat dapur dah 2 hari langsung tak terusik so takut dia busuk saya pun masuk kan ke dalam peti ais mihmihmih . kulit dia rentung tapi isi dia elok :p
petang tu pulak hujan turun dengan lebat . perut pulak aduiii mintak di isi terus terfikir kek pisang walaaaaaa pulak tuh ada pisang kat dalam peti ais terus pergi dapur ambik bahan-bahan. kek ni simple je adik saya pun boleh buat hehe saya buat 1 acuan saya bakar dan 1 lagi acuan saya kukus .
Bahan-bahan
- 4 biji pisang emas/
awak (saya guna pisang nangka) - lecek
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan minyak masak
- 3 biji telur saiz
gred A
- 1 1/2 cawan tepung
gandum
- 1 sudu teh baking
powder
- 1 teh soda
bikabornat
- 1 Esen Vanila
Cara-cara
- Panaskan oven ke
suhu 185 darjah Celcius api atas bawah.
- Sediakan Loyang .
Lenser dengan margerin dan alas kertas minyak
- Putar gula dan telur
hingga kembang
- masukkan pisang dan esen
vanilla,
- Masukkan tepung yang
telah di ayak bersama baking powder dan soda bikabornat .
- akhir sekali
masukkan minyak masak. Kacau rata dengan senduk.
- Bakar selama 40
minit / kukus selama 30 minit .
No comments:
Post a Comment