Sunday 24 March 2013

Siput sedut masak Lemak Cili Api



 
-->

Bahan-bahan

  • sekilo siput sedut (basuh & buang hujungnya)
  • 5 ulas bawang merah *
  • 2 ulas bawah putih *
  • 1 inci kunyit *
  • 11 biji cili padi (ikut suka) *
  • 1 mangkuk santan
  • 1 keping asam keping
  • 1 batang serai diketuk
  • sehelai daun kunyit
  • garam secukupnya

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 yang ditanda * dan masukkan ke dalam periuk.
  2. Masukkan siput yang sudah dibersihkan ke dalam periuk dan tuangkan santan.
  3. Masukkan serai dan daun kunyit. Kemudian masak dengan menggunakan api sederhana supaya santan tidak pecah minyak.
  4. Sentiasa kacau perlahan supaya santan tidak berketul. Setelah hampir 5 minit masukkan asam keping & perasakan kuah garam secukupnya.
  5. Masak lagi selama 10 minit kemudian tutup api dan Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment