Siput sedut masak Lemak Cili Api
-->
Bahan-bahan
- sekilo siput sedut (basuh & buang
hujungnya)
- 5 ulas bawang merah *
- 2 ulas bawah putih *
- 1 inci kunyit *
- 11 biji cili padi (ikut suka) *
- 1 mangkuk santan
- 1 keping asam keping
- 1 batang serai diketuk
- sehelai daun kunyit
- garam secukupnya
Cara-cara
- Kisar bahan2 yang ditanda * dan masukkan ke
dalam periuk.
- Masukkan siput yang sudah dibersihkan ke dalam
periuk dan tuangkan santan.
- Masukkan serai dan daun kunyit. Kemudian
masak dengan menggunakan api sederhana supaya santan tidak pecah minyak.
- Sentiasa kacau perlahan supaya santan tidak
berketul. Setelah hampir 5 minit masukkan asam keping & perasakan kuah
garam secukupnya.
- Masak lagi selama 10 minit kemudian tutup
api dan Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment