Assalamualaikum and
hai :’)
Hujung minggu macam
ni saya memang akan masak untuk suami bawa bekal mihmihmih. Last week suami
saya culik saya bawak pergi NSK cari barang dapur dah lah masa tu kenduri
sepupu dia haha sempat juga petang tu kami ke NSK bersama kakak ipar . so
tetiba ternampak sotong kering. Dalam kepala dah terbayang-bayang sambal sotong
perghhhhh. mengancam okey ! . jadinya minggu ni saya pun bersilat la di dapur
hewhewhewhew. Malam semalam saya cuci bersih sotong kering tu kemudian saya
rendam dan bagi ubat dia sikit je dalam sebesar duit 5sen. Lepastu saya pun
bersiap nak pergi ke konsert "astro fiesta mesra belia 1 malaysia" . sempattttt :p sepupu husband saya punya kerja la
tu mengajak . mihmihmih :D
Bahan
untuk nasi
•
2
cawan beras
•
1
cawan santan dan 1 cawan air
•
1
helai daun pandan – disimpul
•
3
hirisan halia
•
Sebatang
serai – dititik
•
secubit garam
Bahan untuk sambal
• 6
sudu besar cili kering (rebus) *
• 4
ulas bawang merah *
•
2
ulas bawang putih *
•
1
biji bawang besar (dihiris bulat-bulat)
• segenggam
ikan bilis
(dibasuh, dan goreng hingga garing sedikit)
•
secubit garam
•
sedikit
air asam jawa
•
garam dan gula
p/s : Bahan bertanda
* diblend sekali.
Bahan sampingan
· •
Ikan bilis goreng
· •
telur rebus
· •
kacang tanah goreng
· • timun
Bahan-bahan sambal sotong kering
• 4
keping sotong kering
• 8
tangkai cili kering*
• 3
ulas bawang merah*
• 3
ulas bawang putih*
• 2
sudu air asam jawa
• minyak
• garam
• gula
p/s : Bahan bertanda
* diblend sekali.
Cara-cara
1. Campur
semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
2. Tumis
bahan yang di blend hingga sedikit garing dan pecah minyak.
3. Masukkan
air asam dan masukkan ikan bilis yang sudah digoreng
hingga garing sedikit
tadi.
4. Masukkan
garam dan gula. Masak sehingga agak pekat.
Cara-cara (sambal sotong kering)
1. Rendam
sotong kering (seeloknya rendam semalaman)
2. Hiris
sotong (ikut suka)
3. Kisar
cili kering, bawang merah dan bawang putih
4. Tumis
bahan kisar hingga garing
5. Masukkan
sotong dan air asam jawa, kacau sebati.
6. Masukkan
sedikit gula dan garam, biar atas api sederhana seketika.
Siap
untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment