Assalamualaikum … hai :’)
Hari ni saya letak resepi biskut coklat chip yang
saya buat beberapa bulan yang lepas. Biskut ni saya kurangkan manis sebab adik
saya sakit gigi -.- dia nk makan biskut coklat chip jadi saya memang kurangkan
kuantiti gula heee saya tambahkan susu tepung untuk rasa kesusuan lemak sedikit . semua yang rasa biskut ni kata agak tawar
tapi adik saya cakap sedap sangat-sangat. Habis sebalang dikerjakan hewhewhew buat
pun tak banyak dapat la dalam 1 ½ balang biskut :D
Bahan bahan
● 2 ¼ cawan
tepung gandum *
● 1 sudu kecil serbuk koko *
● ½ sudu besar tepung jagung *
● ½ sudu kecil soda bicarbonate *
● 2 sudu
besar susu tepung *
● 150 gm
mentega - suhu bilik
● 50gm gula
kastor (resepi asal 120gm / 150gm gula castor)
● 40gm gula perang
● 1/2 sudu
kecil asen vanilla
● 1 biji kuning telur
● 1 cawan coklat chip (boleh tambah
atau kurangkan mengikut citarasa)
● 40gm badam cincang
Cara-cara
1. Ayak bahan yang bertanda *, ketepikan
2. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang
No comments:
Post a Comment