Assalamualaikum…hai :')
Hujung minggu tempoh hari saya buat popia untuk
minum petang sebelum suami pergi kerja . suami saya ni hujung minggu pun
bekerja sobs . jadi quality time untuk berdating adalah sangat terhad sobs lagi
sekali . saya pun kedapur siap kan
bahan2 membuat inti popia sambil menunggu kain yang di basuh kat wash machine
tu siap . untuk popia ni saya menggunakan inti yang sangat simple . popia ni
saya guna carrot dan sengkuang je mihmihmih . ikut lah pada citarasa masing2 ye
nak letak inti apa-apa pun boleh :’)
popia ni banyak so yang lebih2 tu saya buat frozen nak makan baru saya goreng . puas hati la kan dapat banyak kalau masak sendiri. kalau beli harga sekarang pun 5biji RM2 kan. tak puas pulak tu makan haha.. tak rugi pun mauk dapur, takdenye tangan tu kasar kalau selalu masuk dapur suami makin sayang ade lah mihmihmih :') resepi ni tersangat la simple tapi sedap sangat2 saya masak .
Bahan –
bahan
·
Sebungkus
kulit popia (tak ingat berapa helai dalam tu)
·
2
Batang carrot saiz sederhana .
·
1
Biji sengkuang
·
1
biji Bawang merah kecil *
·
1
biji bawang putih *
·
1sudu
kecil udang kering yang telah di kisar kering
·
1sudu
tepung jagung campurkan dengan sedikit air (gam)
p/s : tumbuk halus bahan yang bertanda *
Cara – cara
1)
potong
carrot dan sengkuang memanjang dan sedikit halus (jangan terlampau tebal), cuci
bersih dan toskan
2)
panaskan
kuali dengan sedikit minyak .
3)
tumis
udang kering hingga naik bau dan sedikit garing
4)
masukkan
bahan yang ditumbuk halus
5)
masukkan
carrot dan sengkuang . tumis hingga sengkuang keluarkan air .
6)
perasakan,
tutup api dan sejukkan sebelum diguna.
7)
Letakkan
sedikit inti pada kulit popia dan gamkan dengan air tepung jagung . ulang
proses yang sama hingga siap.
8)
Goreng
kedalam minyak yang panas dengan api sederhana hingga kekuningan angkat dan
tos kan .
Bahan –
bahan Sos cili
·
10
tangkai cili kering (direndam air panas)*
·
1
cawan air
·
2
sudu besar kicap pekat manis
·
3
sudu besar Sos cili
·
2
sudu besar gula pasir
·
1
biji Bawang merah kecil *
·
1
biji bawang putih *
·
½
inci halia*
·
1sudu
tepung jagung campurkan dengan sedikit air
·
Garam
secukup rasa
p/s : blend bahan bertanda *
Cara – cara
1)
Tumis
bahan2 blend dengan 1 sudu minyak .
2)
Masuk
kan air, sos
cili dan kicap manis
3)
Masak
hingga mendidih masukkan gula dan garam
4)
Akhir
sekali masukkan air tepung jagung mengikut kepekatan yang anda inginkan.
Selamat mencuba ! :’)
No comments:
Post a Comment