Wednesday 24 April 2013

Popia Goreng


Assalamualaikum…hai :')



Hujung minggu tempoh hari saya buat popia untuk minum petang sebelum suami pergi kerja . suami saya ni hujung minggu pun bekerja sobs . jadi quality time untuk berdating adalah sangat terhad sobs lagi sekali . saya pun kedapur siap kan bahan2 membuat inti popia sambil menunggu kain yang di basuh kat wash machine tu siap . untuk popia ni saya menggunakan inti yang sangat simple . popia ni saya guna carrot dan sengkuang je mihmihmih . ikut lah pada citarasa masing2 ye nak letak inti apa-apa pun boleh :’)



popia ni banyak so yang lebih2 tu saya buat frozen nak makan baru saya goreng . puas hati la kan dapat banyak kalau masak sendiri. kalau beli harga sekarang pun 5biji RM2 kan. tak puas pulak tu makan  haha.. tak rugi pun mauk dapur, takdenye tangan tu kasar kalau selalu masuk dapur  suami makin sayang ade lah  mihmihmih :') resepi ni tersangat la simple tapi sedap sangat2 saya masak

Bahan – bahan

·          Sebungkus kulit popia (tak ingat berapa helai dalam tu)
·          2 Batang carrot saiz sederhana .
·          1 Biji sengkuang
·          1 biji Bawang merah kecil *
·          1 biji bawang putih *
·          1sudu kecil udang kering yang telah di kisar kering
·          1sudu tepung jagung campurkan dengan sedikit air (gam)

p/s : tumbuk halus bahan yang bertanda *


Cara – cara

1)       potong carrot dan sengkuang memanjang dan sedikit halus (jangan terlampau tebal), cuci bersih dan toskan
2)       panaskan kuali dengan sedikit minyak .
3)       tumis udang kering hingga naik bau dan sedikit garing
4)       masukkan bahan yang ditumbuk halus
5)       masukkan carrot dan sengkuang . tumis hingga sengkuang keluarkan air .
6)       perasakan, tutup api dan sejukkan sebelum diguna.
7)       Letakkan sedikit inti pada kulit popia dan gamkan dengan air tepung jagung . ulang proses yang sama hingga siap.
8)       Goreng kedalam minyak yang panas dengan api sederhana hingga kekuningan angkat dan tos kan.



Bahan – bahan Sos cili

·          10 tangkai cili kering (direndam air panas)*
·          1 cawan air
·          2 sudu besar kicap pekat manis
·          3 sudu besar Sos cili
·          2 sudu besar gula pasir
·          1 biji Bawang merah kecil *
·          1 biji bawang putih *
·          ½ inci halia*
·          1sudu tepung jagung campurkan dengan sedikit air
·          Garam secukup rasa

p/s : blend bahan bertanda *


Cara – cara

1)       Tumis bahan2 blend dengan 1 sudu minyak .
2)       Masuk kan air, sos cili dan kicap manis
3)       Masak hingga mendidih masukkan gula dan garam
4)       Akhir sekali masukkan air tepung jagung mengikut kepekatan yang anda inginkan.


Selamat mencuba ! :’)








No comments:

Post a Comment