Assalamualaikum
and hai :’)
Ice
cream ni lama dah buat sebenarnya saja nak post kat sini supaya boleh dijadikan
rujukan kawan-kawan yang mahu mencuba mihmihmih . buah roselle ni saya sering
jadikan sebagai minuman kordial tapi suami pula teringin nak makan ice cream Malaysia
. jadi saya pun mula la operasi mencari plastic ice cream Malaysia yang ada gambar kingkong
tuh . ice cream malaysia
sekarang ni susah sikit nak jumpa tapi plastic dia kemain merata-rata kedai
runcit ada jual heee . nak buat pun senang sangat-sangat.
bahan-bahan
(kordial)
- 300gm buah roselle
- 1 ½ botol besar air mineral ( anggaran sahaja)
- 1kg gula pasir
Cara-cara
- potong buah reselle kepada 2 bahagian . buang biji dan basuh bersih.
- didihkan
1 ½ botol besar air bersama gula. Apabila gula sedikit larut masukkan kesemua
buah roselle yang telah dicuci bersih. Masak hingga agak pekat.
- sejukkan
dan boleh disimpan di dalam botol untuk dijadikan kordial. Campurkan lebihkurang 5 sudu bersama air sejuk di dalam gelas dan sedia dinikmati (cewah :D )
cara-cara (ice cream Malaysia )
1. tuangkan cordial roselle
ke dalam jug bersama air masak mengikut citarasa masing2.
2. isikan air roselle ke
dalam plastic ice cream Malaysia
dan ikat ketat.
3. bekukan .
No comments:
Post a Comment